Yeni kriz! Evrendeki genişleme beklenenden daha hızlı

Hubble Sabiti Çelişkisi: Evrendeki Genişleme Beklenenden Daha Hızlı

Duke Üniversitesi’nden fizikçi Dan Scolnic liderliğindeki bir ekip, 320 milyon ışık yılı uzaklıktaki Saç kümesi (Coma galaksi kümesi) üzerinde yaptığı ölçümlerle evrenin genişleme hızındaki çelişkiyi derinleştirdi.

Hubble Sabiti Nedir?

Hubble Sabiti, evrenin ne kadar hızlı genişlediğini ölçmek için kullanılan bir değerdir. Ancak bu sabit, farklı ölçüm yöntemleriyle farklı sonuçlar vermektedir. Scolnic’in ekibi, yakın mesafelerde yapılan ölçümleri kullanarak evrenin 76.5 kilometre/saniye/megaparsek hızla genişlediğini belirlemiştir.

Bu değer yıldızların ışık şiddetine dayanarak yapılan ölçümlerle uyumludur. Ancak, evrenin erken dönemlerinden kalan ışığın (kozmik mikrodalga arka plan ışınımı) ölçümleri, genişleme hızını 67.4 kilometre/saniye/megaparsek olarak göstermektedir.

Hassas Bir Şekilde Hesaplandı

Scolnic ve ekibi, Saç kümesinin uzaklığını Tip Ia süpernovalar kullanarak daha önceki tahminlerle eşleştirmiştir. Bu sayede, kümenin 321 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğu doğrulanmıştır. Elde edilen bu mesafe verisi, genişleme hızını daha hassas bir şekilde hesaplamayı mümkün kılmıştır.

Scolnic, “Bu ölçümler, Hubble Sabiti’nin en hassas değerlerinden birini elde etmemizi sağladı. Ancak çelişkileri çözmek yerine, daha büyük bir sorunun kapısını araladık.” konuyu diyerek yorumlamıştır.

Teorileri Yeniden Gözden Geçirmek Gerekli

Evrenin genişleme hızıyla ilgili bu çelişki, modern kozmolojinin en büyük bilmecelerinden biri haline gelmiştir. Bilim insanları, ya mevcut modellerde büyük bir hata olduğunu ya da henüz keşfedilmemiş fiziksel bir gerçeğin bu çelişkiden sorumlu olduğunu düşünmektedir.

Bu durum, evrenin genişleme sürecini açıklayan mevcut teorileri yeniden gözden geçirme gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Related Posts

Güneş Sistemi’nin çok yakınında devasa hidrojen bulutu keşfedildi

Astronomi dünyası, yıldızların doğumhaneleri olarak bilinen moleküler bulutlara dair çığır açıcı bir keşfe daha imza attı. Bilim insanları, Güneş Sistemi’ne sadece 300 ışık yılı uzaklıkta, devasa bir hidrojen bulutunu tespit etti. Eos adı verilen …

iPhone 18 ve 18 Pro’da yeni özellik: Bellek yapısı değişiyor

iPhone 18 serisiyle birlikte Apple, bellek mimarisinde köklü bir değişime hazırlanıyor. Ancak bu adım, nispeten daha eski teknolojiyle performans artışı beklentilerini karşılamayabilir. LPDDR6 yerine altı kanallı bellek tasarımı geliyor. Bellek …

Şifrelerinizi hemen kontrol edin: Hackerlar dakikalar içinde kırıyor

Yapay zeka ile oluşturulan parolalar gerçekten güvenli mi? Kaspersky’nin son analizine göre, popüler araçların ürettiği şifrelerin çoğu yalnızca bir saatte kırılabiliyor.

Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir girişim olarak hayatına başlayan OpenAI’ın yıllarca hiçbir ürün ortaya koymadan ayakta kalmasını dışarıdan aldığı destek sağladı. Bu yolda OpenAI’a en büyük desteği veren şirket ise Microsoft oldu. OpenAI’daki …

NASA deneyi doğruladı: Ay, Güneş rüzgarı sayesinde su üretiyor

Bilim dünyasının onlarca yıldır yanıt aradığı bir gizem, NASA’nın öncülüğünde yürütülen yeni bir deneyle açıklığa kavuşmuş olabilir. Ay yüzeyinde tespit edilen suyun kaynağı, uzun süredir Güneş’ten gelen yüklü parçacıklar yani Güneş rüzgarları …

Yeni süper kapasitör, 70 bin döngüye ulaşarak elektrikli araçlara göz kırptı

UCLA araştırmacıları, olağanüstü enerji depolama kapasitelerine sahip yeni bir PEDOT nanofiber üretim yöntemi geliştirdi. Bu yenilik, elektrikli araçlar için şarj sürelerini önemli ölçüde kısaltabilir ve yenilenebilir enerji depolama …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir