Konya’da sayısı 2500’ü bulan obrukların bazılarında volkanik gaz çıkışı görüldü. Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, obrukların bu yıl güneyden kuzeye dinamik bir hareketlenme gösterdiğini açıkladı.
Obruk oluşumları; genellikle Konya Ovası’nda, özellikle Karapınar ilçesinde yoğunlaşmış durumda. Son yıllarda, obruk oluşumu aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra, Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de meydana geldi. Bazı yeni oluşan obruklarda volkanik gaz çıkışlarına rastlandı.
AFAD Başkanlığı tarafından yürütülen Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi Projesi’nin Karapınar bölgesindeki araştırmada görevli Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arif Delikan, bölgedeki obruk oluşumunun hızlı bir şekilde ilerlediğini şu sözlerle açıkladı:
”Bu alandaki obruk sayısı, Türkiye’de bilinen tüm obruklarından daha fazla. 2023 yılında Ekmekçi yaylası ve Seyit Hacı yaylasında en az 7 tane obruk oluştu. 1 hafta önce derinliği 2 metre, çapı 15 metre olan bir obruğu, şu an 30 metreye 15 metre olarak güncelledik. Ekmekçi yaylasında şubat ayında 30 metrelik çerçeve çizen obruk ise yarım metre kadardı. 1 ay önce burada 2 saat boyunca müthiş bir gaz çıkışı gözlendi. Bunun ardından da 1,5 metrelik bir çökme oluştu. Burada gaz çıkışı devam ediyor ve bazı dönemlerde artıyor.”
Doç. Dr. Arif Delikan, “2023 yılı içerisinde bölgede güneyden kuzeye doğru bir hareketlenme söz konusu. 2023 yılında maalesef çok hareketli ve dinamik bir dönem yaşıyor.” dedi.
Doç. Dr. Arif Delikan bölgede obrukların nasıl oluştuğunu anlattı:
Bölgedeki çiftçiler için obruk oluşumları ve bu gaz çıkışları korkutucu bir hal aldı. Bölgedeki çiftçilerden biri olan Adem Ekmekçi, “Küçüklü büyüklü oluşan obruklar, bizi korkutmaya başladı. Nerede ne zaman olacağı hiç belli değil. Tarlamda bir obruk oluştu ve gaz çıkışına şahit oldum. Korktuğumdan yanına gidemedim. Bu gaz çıkışı ve obruklar bizi korkutuyor.” dedi.