Uyku kalitesi nasıl artırılır? Uzmanından öneriler

Beyin Farkındalık Haftası: Uykunun Önemi ve Etkileri

10-16 Mart tarihleri arasında kutlanan Beyin Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler devam ediyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, “Uyuyorum Öyleyse Varım” konulu konferansta uykunun hayati önemine dikkat çekti. Topçuoğlu, uyku haplarından kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, endişe sebepleriyle ilgilenmenin önemini belirtti ve uyku düzeni için önerilerde bulundu.

Uyku, Sinir Sistemi İçin Önemli Bir Süreç

Prof. Dr. Topçuoğlu, uykunun enerji koruma, sinir sistemi gelişimi ve onarımı için önemli bir doğal süreç olduğunu belirtti. Sinir sistemi, davranışı, bilişsel işlevleri ve hücre içi mekanizmaları kontrol ederek birçok biyolojik süreçle ilişkilidir.

Uyku Bozukluklarının Etkileri

Uyku bozukluklarının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğine değinen Topçuoğlu, bu durumun akademik, mesleki performansı düşürebileceğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti. Uykusuzluk, trafik kazalarının da artmasına neden olabilir.

Erişkinlerde insomnianın yaygınlık oranına dikkat çeken Topçuoğlu, kronik insomnianın tedavisinin zor olduğunu ve uykusuzluğun refleksleri zayıflattığını vurguladı. Uykusuzluğun, alkol almakla aynı etkiyi yarattığını belirterek bu durumun trafik kazalarını artırabileceğini ifade etti.

Rüyaların Hatırlanması ve Uyku Önerileri

Rüyaların hatırlanabilmesi için bilinç düzeyine çıkılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Topçuoğlu, her gece aynı saatte kalkılması, düzenli bir uyku programı takip edilmesi ve uykusuzluk durumunda yataktan çıkılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, uyku haplarından kaçınılması ve yatak odasının uygun bir ortama sahip olması da önemli öneriler arasında yer aldı.

Uyku düzeninin sağlanması ve uykunun öneminin anlaşılması için bilinçli bir yaklaşımın önemli olduğunu belirten Topçuoğlu, sağlıklı bir yaşam için düzenli ve kaliteli uyku uyumanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Related Posts

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Genetik yatkınlık risk taşıyor: “Tiroit kanserinin görülme sıklığı artıyor”

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Şok diyet uyarısı: Hızlı kilo kaybı sağlığınızdan etmesin!

Yaz ayları yaklaşırken hızlı kilo verme isteği artıyor. Ancak uzmanlar, şok diyetlerin bağışıklık sisteminden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Uzmanı uyardı: ‘Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat’

Bilimsel dayanağı olmayan ürünlerin hastalara zarar verebileceğine dikkat çeken Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Akosman, “Bazı bitkisel kürler karaciğer enzimlerini etkileyerek ilaçların metabolizmasını değiştirebilir, hatta bazı vakalarda hayati riskler oluşturabilmektedir. Bugüne kadar bitkisel kürlerin kanseri tedavi ettiğine dair bilimsel olarak kanıtlanmış hiçbir klinik veri bulunmamaktadır. Bitkisel ürünler yanlış zamanda ve dozda kullanıldığında faydadan çok zarar getirebilir. Bu nedenle onkoloji hekimiyle iş birliği içinde olunması hayati önem taşır” dedi.

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.