Yapay zeka patlamasını başlatan Microsoft-OpenAI ortaklığı çatırdamaya başladı

Microsoft ve OpenAI İlişkisi: Ortaklık Çatırdıyor mu?

2015 yılında kurulan ama uzun bir süre ürün ortaya koymadan varlığını sürdüren OpenAI, dış destekle ayakta kalmayı başardı. Bu destekte en büyük rolü oynayan şirket ise Microsoft oldu. Microsoft CEO’su Satya Nadella, OpenAI’daki yapay zeka uzmanlarının potansiyeline güvenerek yıllar önce bu girişime yatırım yaptı. Ve ChatGPT’nin başarısıyla Microsoft, bu yatırımın karşılığını fazlasıyla aldı.

Şimdiye kadar her zaman başarılarıyla konuşulan bu ortaklık, son günlerde değişmeye başladı gibi gözüküyor. İçeriden gelen bilgilere göre, Microsoft ile OpenAI arasında gerilim yaşanıyor. Wall Street Journal’ın haberine göre Satya Nadella ile Sam Altman arasındaki ilişki zedeleniyor.

Microsoft ve OpenAI Artık Ayrı Yollarda

İki şirket arasındaki gerilimin temel nedenlerinden biri, artık kendi yolunda ilerlemeye başlamaları. OpenAI, yeni gelir modelleri oluşturarak artık Microsoft’a eskisi kadar bağımlı değil. Microsoft ise OpenAI’nin teknolojilerini kullanarak kendi yapay zeka alanını geliştirdi. Bu alanda Copilot adlı yapay zeka modeli, ChatGPT’nin önemli bir rakibi olabilir. Microsoft, Copilot’i geliştirmek için başka yapay zeka şirketlerinden destek almaya başladı.

İki şirketin birbirine duyduğu ihtiyaç azalınca, anlaşmazlıklar da artıyor. Nadella ve Altman arasındaki anlaşmazlıkların büyüdüğü ve orta yol bulmakta zorlandıkları ifade ediliyor. Bu durum, ileride karşı karşıya gelebilecekleri mahkeme süreçlerine dahi yol açabilir.

OpenAI’ın en gelişmiş modellerini kendisine saklaması ihtimali, gerçekleşme olasılığı yüksek olan senaryolardan biri. Bu durum, şimdiden tartışmalara neden olmuş durumda. Eğer bu geçiş gerçekleşirse, Microsoft OpenAI’ın en üst düzey modellerine erişemeyecek. OpenAI’ın en son modelini Microsoft ile paylaşmaması, gerilimi artırıyor.

OpenAI’ın yeni modellerini paylaşmayı bırakabilmesi için GPT’nin insan seviyesinde zeka geliştirmesi gerekiyor. Bu konuda iki şirket arasındaki fikir ayrılıkları büyük. Ancak her iki şirket de bir süre daha birlikte hareket etmek zorunda kalabilir, çünkü ayrılmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir.

Sonuç olarak Microsoft ve OpenAI arasındaki ilişki, bir zamanlar verimli bir ortaklık olarak başlamış olsa da, şu an menfaat çatışmasına dönüşmüş gibi görünüyor. Bu durum, ilerleyen günlerde nasıl bir sonuç doğuracak, merak konusu.

Related Posts

Sanal gerçeklikte koku devrimi! Kokuyla canlanan sanal dünya

Sanal gerçeklik (VR) teknolojisi, duyusal deneyimleri bir adım öteye taşıyan koku teknolojisi ile yeniden şekillendi. Bilim insanları ve teknoloji uzmanları, VR başlıklarına entegre edilen koku sistemlerinin, kullanıcıların sanal dünyalarda daha …

Yapay zeka görsel içerik üretiminde avantaj sağlıyor

Yapay zekadan klip ve reklam filmi gibi görsel materyallerin üretiminde de yararlanılması bu alanda yatırımları olanların dikkatini çekiyor.

Apple görünce durduruyor! Bu özellik bazı görüşmeleri başlamadan bitirecek

iOS 26’da ilginç bir güvenlik özelliği test ediliyor: Görüntüde çıplaklık algılanırsa arama otomatik duruyor. Beta kullanıcıları yeni özelliği fark etti, Apple ise henüz sessiz.

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …

Kırklareli’nde Gençler Türkiye Muaythai Şampiyonası devam ediyor

Türkiye Muaythai Federasyonu tarafından düzenlenen Hayrullah Camadan Gençler Türkiye Şampiyonası sürüyor.