Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi

Rusya-Ukrayna Savaşının Enerji ve Tarım Sektörüne Etkisi

Rusya ve Ukrayna arasındaki üç yıllık savaş, enerji sektöründe ve tarımda kritik etkilere yol açtı. Kovid-19 salgını sonrasında tedarik zincirlerinin kırılganlığı tekrar gündeme gelirken, ülkelerin enerji kaynaklarına olan bağımlılıkları tartışma konusu oldu.

Savaş öncesi küresel petrol üretiminin %14’ünü, doğal gaz üretiminin ise %9’unu sağlayan Rusya, savaş sonrası yaşanan yaptırımlarla enerji ihracatını ciddi şekilde etkilendi.

AB’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya, savaş öncesinde AB pazarındaki payını %40’a kadar yükseltmişti. Ancak savaş sonrası ABD ve Katar gibi LNG tedarikçilerine kayan Rusya, geçen yıl AB’ye sadece 15 milyar metreküp doğal gaz sevk edebildi.

Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa gibi ana boru hatları atıl duruma gelirken, Ukrayna üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatı durduruldu.

Türk Akımı ise şu anda Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. ABD’nin LNG tedarikini artırmasıyla beraber, Rusya Çin gibi Asya ülkelerine doğal gaz tedarikine odaklanıyor.

Rusya’nın tarım alanındaki gücü de savaştan etkilendi. Rusya ve Ukrayna, küresel tahıl üretiminin büyük bir kısmını sağlarken, savaş bu dengeyi bozdu.

Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı durma noktasına gelirken, Türkiye’nin arabuluculuğu ile Karadeniz Tahıl Girişimi hayata geçirilerek deniz yolu ihracatı tekrar başlatıldı.

Hava taşımacılığı ve lojistik de savaşın etkisi altında. Ukrayna ve AB’nin hava sahalarını kapatarak uluslararası uçuşları etkilemesiyle, hava yolunda %5 ila %10’luk bir azalma yaşandığı tahmin ediliyor.

Rusya’nın tankerlerine yönelik yaptırımlar lojistik sektörünü etkilerken, “gölge filo” adı verilen gizlenebilen tankerlerin kullanımının arttığı iddia ediliyor.

Related Posts

Mevduat faiz oranları son dört ayın zirvesinde: 5 milyon TL’nin getirisi fırladı

Son haftalarda yükselişe geçen mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’na geçişi teşvik edici adımlar atmasıyla dikkat çekiyor. 2025 yılının ilk aylarında düşüş eğiliminde seyreden faizler, Mart ayında alınan yeni kararlarla hızlı bir artış gösterdi. Bugün itibarıyla, TL mevduat faiz oranları son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve bankalar arasındaki rekabet de daha cazip faiz oranlarına zemin hazırladı. 5 milyon TL’nin 6 ay vadeli mevduat faiz getirisi de fırladı…

İngiliz moda devi, küresel çapta bir 700 kişiyi işten çıkaracak

Dünyanın en ünlü lüks markalarından İngiliz Burberry, tasarrufa gideceğini açıklayarak küresel çapta bin 700 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı

İstanbul’da kira fiyatları düşüşe geçti: Bazı ilçelere talep sıfırlandı

İstanbul’da geçtiğimiz ay meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem şehri sarsarken bazı ilçelerdeki kira fiyatlarını da etkiledi. Bazı bölgelerde fiyatlar zirve yaparken, bazı bölgelerde dibe çekildi. Özellikle iki bölgeye talep sıfırlandı. İşte İstanbul’da kira fiyatlarında son durum…

Üretici: Zeytinyağının kilosu 500 liradan aşağı olmayacak

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde geçtiğimiz aylarda görülen ve birçok ili etkileyen zirai don, zeytin bahçelerini de vurdu. Üretici Ergün Döş, “Verim yok sıfır. Ne yapacağımızı bilmiyoruz devletimizden destek bekliyoruz. Geçen sene de para etmedi, hala …

Ekrem İmamoğlu’nun aldığı iddia edilmişti, resmi açıklama geldi: Show TV ve Habertürk satıldı mı?

Sosyal medyada dolaşan “Show TV ve Habertürk’ün Ekrem İmamoğlu adına satın alındığı” iddiaları, Can Medya Grubu tarafından kesin bir dille yalanlandı. Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ, bu tür haberlerin asılsız ve kötü niyetli olduğunu belirtti.

AYD Başkanı Şapkacı’dan “alışveriş merkezi düzenlemelerine” ilişkin değerlendirme

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, “AVM denilen yerlerde, bazen içerideki mağazaların yarısı boş, ulusal ve uluslararası markalar yok. Pasaj niteliğini bile taşımıyor. Buralar AVM niteliğini kaybediyor.” dedi.