Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe giren kanun tasarısı ile birlikte istasyonunu kiraya veren mülk sahipleri, kiracısının ‘sahte evrak düzenleme’ üzere yasa dışı aksiyonları sebebiyle mağdur oluyor. Kelam konusu hususa nazaran, yasa dışı aksiyon hasebiyle kapatılan istasyonların, ‘sahte doküman düzenleme’ fiiline karışmayan mülk sahipleri, kiracısının verilen cezayı ödememesi durumunda yine lisans alamıyor.
İNCELEME SONUÇLANINCAYA KADAR LİSANS VERİLMİYOR
İlgili unsura nazaran kiracıya verilen idari para cezaları ödenmediği surece, tesis için lisans verilmeyeceği, cürüm oluşturan aksiyonlara ait vergi incelemesi sonuçlanıncaya kadar kelam konusu tesis için diğer bir gerçek yahut hükmî şahsa de lisans verilmeyeceği karar altına alındı.
MÜLK SAHİPLERİ MAĞDURİYETLERİNİN GİDERİLMESİNİ BEKLİYOR
Isparta’da akaryakıt istasyonunu kiraya vermesinin akabinde kiracısının yasa dışı aksiyonları nedeniyle istasyonu kapatılan ve tesisine lisans verilmeyen mülk sahibi Ömer Faruk Balaman, mağduriyetlerinin giderilmesi için düzenleme beklediğini tabir etti. Balaman şu sözleri kullandı:
“Kiracım ile kira kontratından öteki hiçbir tüzel kontağım olmamasına ve hatta ilgili tarihli düzenlemeden çok evvel kiraya verdiğim ve fiilen ilgili tarihli düzenlenmeden evvel tahliye davası açıp kazanmama karşın öbür birisinin işlediği bir hatadan ötürü mülk sahiplerine kendi mülkünü kullanamama cezası verilmiştir. Bu sebeple topyekün cezalandırma yerine hatalı ile suçsuzun ayırt edilmesini ve hakkaniyet çerçevesinde yaşadığımız mağduriyetin giderilmesi için Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Güç Piyasası Düzenleme Konseyi Başkanlığı ve Vergi Kontrol Konseyi Başkanlığı’na 2019 yılında bölüme yönelik getirilen af düzenlemesine emsal bir düzenleme yapılmasını yahut bu kanun unsuruna uygulanmasını talep ediyorum.”