CEO maaşları 56 kat arttı

Global CEO Maaşlarındaki Artış Çalışanların Ücretlerinden Çok Daha Fazla

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, 2024 yılında ortalama küresel CEO maaşı 4.3 milyon dolara yükselerek 2019’daki seviyeden yüzde 50 fazla oldu. Aynı dönemde ise çalışan ücretlerinde yalnızca yüzde 0.9 artış yaşandı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında yayınlanan verilere göre, 2024 yılında 35 ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 2.000 şirkette, CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, ikramiye ve hisse senedi opsiyonlarını da içeriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024 yılında reel ücretlerde yüzde 2.7 artış yaşandığını belirtirken, birçok işçinin ücretlerinin aynı kaldığını gösteriyor. Örneğin Fransa, Güney Afrika ve İspanya’da reel ücret artışı yalnızca yüzde 0.6 oldu. Ücret eşitsizliği küresel olarak azalsa da, en yoksul yüzde 40’lık kesimin gelir payı en zengin yüzde 10’luk kesimininkinin 3.4 katı kadar fazla.

Oxfam International İcra Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı tabloyu görüyoruz: CEO maaşları hızla artarken işçi maaşlarında çok az değişiklik var,” dedi. Behar, “Bu sistemde bir aksaklık yok, tamamen planlandığı gibi çalışıyor. Milyonlarca insan geçim sıkıntısı çekerken servet sürekli zenginlere akıyor” şeklinde konuştu.

Milyarderler Zenginleşmeye Devam Ediyor

Oxfam’ın analizine göre, milyarderler geçtiğimiz yılda ortalama 206 milyar dolar kazandı. Bu, saatte 23.500 dolara denk gelirken, küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha fazla. Cinsiyete dayalı ücret farkı verilerini paylaşan şirketler arasında 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama fark yüzde 27’den yüzde 22’ye düştü.

Ayrıca, CEO’larının cinsiyetini bildiren şirketler arasında kadın CEO’nun olduğu şirketlerin oranı yüzde 7’den az. Oxfam’ın analizine göre, 10 milyon dolar geliri aşan şirketlerin sadece küçük bir kısmı kadın CEO’ya sahip.

Related Posts

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Sakarya’dan 1.5 Milyar dolarlık otomotiv ihracatı

Türkiye’nin otomotiv üssü Sakarya, 2025’in ilk dört ayında 129 ülkeye gerçekleştirdiği 1 milyar 576 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti. Toyota, Otokar ve TürkTraktör gibi devlerin üretim yaptığı kent, dış satımın yüzde 84’ünü otomotiv sektöründen sağladı.

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

Yurt dışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

Çiftçi fiyat sormaya bile korkuyor: Hibe de yetmiyor, satış da yok!

Osmaniye’de tarımsal alet satışı yapan esnaf Mehmet Demir, çiftçinin alım gücünün dibe vurduğunu söyledi. “Fiyat artışları, gelir kaybı ve düşük kazançlar hem çiftçiyi hem bizi bitirdi” diyen Demir, Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bile karşılık bulmadığını belirtti.

Türkiye, fındık ihracatından 1,9 milyar doları aşkın gelir sağladı

Türkiye, fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1,9 milyar doları aşkın gelir elde etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir