Çocuk cerrahisi kontenjanlarının büyük kısmı boş kalmıştı: Çocuk sayısının fazla olduğu illerde sayımız yetersiz

Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) yerleştirme sonuçları duyuruldu. Bu dönemde en çok tercih edilen bölümler arasında plastik cerrahi, göz hastalıkları ve dermatoloji yer aldı. Ancak, çocuk cerrahisinde 139 kontenjanın 77’si boş kaldı. Türkiye Çocuk Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Ulukaya Durakbaşa, çocuk cerrahisinin tercih edilmemesinin etkileri hakkında Cumhuriyet’e açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda TUS’ta cerrahi branşların önemli bir gerileme yaşadığını vurgulayan Durakbaşa, “Çocuk cerrahisi de bu durumdan nasibini almıştır. Şu anda, tercih sıralamasının son 10 sırasında 5 majör cerrahi branş bulunmaktadır. Bu branşların az tercih edilmesi ve nitelikli uzman eksikliğinin yaratacağı sorunlar konusunda ülkemizin sağlık yöneticilerinin uzun vadeli planlamalar yaptıklarını düşünüyoruz” dedi.

‘MESLEKTAŞLARIMIZ ZORLUK ÇEKİYOR’

Çocuk cerrahisindeki uzman dağılımının dengesizliğinden kaynaklanan sorunlara dikkat çeken Durakbaşa, “Özellikle büyük şehirlerde fazla sayıda çocuk cerrahı çalışırken, çocuk sayısının fazla olduğu yerlerde uzman eksikliği oldukça belirgindir. Bu alanlarda çalışan uzmanlar, aşırı mesai yapmakta ve dayanma sınırlarını zorlamaktadır. Ayrıca “merkezleşme” sorunu da bulunmaktadır. Farklı hastanelerde tek çocuk cerrahı olarak çalışan meslektaşlarımızın üzerinde büyük baskı oluşmaktadır. Diğer cerrahi branşlarda olduğu gibi, çocuk cerrahisinde de aynı branştan bir diğer uzmanla iş birliği yapmak, fiziksel ve manevi baskıyı azaltıcı önemli bir faktördür.

Çocuk cerrahisinin özelliğinden kaynaklı olarak, yenidoğan cerrahisi gibi alanlarda uzmanların işbirliği gerekmektedir. Ancak, bu konuda yeterli uzman bulunmaması durumunda tedavi gerçekleştirilememektedir. Bu bağlılık nedeniyle, birçok meslektaşımız eğitim aldıkları girişimleri gerçekleştirememenin mutsuzluğunu yaşamaktadır. Sağlık yöneticileri, her devlet hastanesinde bir çocuk cerrahının bulunması gerektiği düşüncesindedir. Bu durumun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Çocuk cerrahisi branşı için, yeterli uzmanın çalışabileceği, altyapısı güçlü merkezlerin belirlenmesi ve hastaların burada tedavi edilmesi önemlidir.”

Related Posts

Uzmanı açıkladı: Yaz aylarında akut gastroenterit vakaları artıyor

Uzmanı açıkladı: Yaz aylarında akut gastroenterit vakaları artıyor

TTB’den kenevir kullanımıyla ilgili uyarı: Halk sağlığını tehdit ettiği belirtildi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), TBMM’de görüşülen “Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında gündeme gelen kenevir maddesiyle ilgili açıklama yaptı. TTB, kenevirin tıbbi kullanım dışındaki alanlarda serbestleştirilmesinin halk sağlığı açısından risk taşıdığı uyarısında bulunarak, düzenlemenin tekliften çıkarılması gerektiğini belirtti.

Doğru bakım yapılmayan dolgulu dişler tekrar çürüyor

Bayındır Beşiktaş Diş Kliniği Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Hale Akduman, kötü ağız hijyeni, düzenli diş kontrollerinin aksatılması ve şekerli ya da asitli gıdaların aşırı tüketimi gibi faktörlerin dolgu yapılan dişlerin zamanla tekrar çürümesine sebep olduğunu belirtti.

Kalp Damar Hastalıkları O Yaştan Sonra Daha Riskli

Kalp damar hastalıkları 65 yaşından sonra daha riskli hale geliyor. Uzmanlar erken müdahalenin önemine vurgu yapıyor. 

Jennifer Lopez’in kulis istekleri arasında bu sebzeler dikkat çekti!

Dünyaca ünlü yıldız Jennifer Lopez, sahneye çıkmadan önce belirli kulis istekleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu kez, listesindeki sebzeler sosyal medyada gündem oldu!

Uzun süre oturanlar dikkat: Bu haber sizi üzecek!

ABD’de yapılan bilimsel bir araştırma, uzun süre oturmanın yalnızca fiziksel değil, zihinsel sağlık açısından da ciddi riskler barındırdığını ortaya koydu. Beyin yapısında küçülmeye yol açıyor.