Danimarka’da parlamento seçimleri yapıldı.
Başbakan Mette Frederiksen’in Toplumsal Demokratlar Partisi, en fazla oy alan parti oldu.
Frederiksen’i destekleyen merkez sol ittifakı da parlamentoda çoğunluğu elde etti.
Kürt kökenli adaylar seçilemedi
Seçimlerle ilgili yıllar sonra bir de birinci yaşandı. 11 Kürt kökenli aday ortasından hiçbir isim seçilemedi.
Çoğu ismin birebir bölgeden adaylıklarını ilan etmesi ve bunun sonucunda oyların bölünmesi, oluşan tabloda büyük rol oynadı.
17 yıldır birinci kere Meclis’te Kürt yok
Hiçbir Kürt kökenli siyasetçinin seçilemediği oylamayla ilgili olarak, “17 yıldır birinci kere Meclis’te Kürt yok.” tespitinde bulunuldu.
Söz konusu adaylar ve aldıkları oylar, şu biçimde sıralandı:
“Serdal Benli: 2661, Yıldız Akdoğan: 2290, Lars Aslan Rasmussen: 1580, Halime Oğuz: 859, İbrahim Benli: 721, İkram Pak: 656, Esat Şentürk: 584, Necla Baran: 572, Araz Khan: 447, Sazan Garmiyani: 310, Jenan Jamil Bozo: 15.”
Yeni hükümette belirleyici rol oynayacak isim
Öte yandan Ilımlılar Partisi ile oyların yüzde 9’unu alarak parlamentoda 16 sandalye elde eden eski Başbakan Lars Lokke Rasmussen’in, yeni hükümette belirleyici rol oynaması bekleniyor.
AA’nın haberine nazaran, Rasmussen, ittifak önderi olarak Frederiksen’in hükümet kurma teşebbüsünü desteklese de bugüne kadar ülkenin yeni başbakanı olarak kimi görmek istediğine dair bir açıklamada bulunmadı.
İki devir Başbakanlık yapan ve 2019 yılı seçimlerindeki mağlubiyetinin akabinde merkez sağ Liberal Parti’den ayrılarak Ilımlılar Partisi’ni kuran Rasmussen’in başbakanlık misyonuna talip olup olmayacağı da belirsizliğini koruyor.
Danimarka’nın azınlık hükümetlerince yönetilmesi
Parlamentodaki modüllü yapı nedeniyle uzun yıllardır hiçbir partinin çoğunluğu elde edememesi, Danimarka’nın azınlık hükümetlerince yönetilmesini ve partiler ortası uzlaşıyı zarurî kılıyordu.
Başbakan Frederiksen de sol partilerin takviyesiyle bir azınlık hükümetini yönetiyordu.