Ege Denizi’nde 400’ü aşkın deprem… Uzmanından ‘yeni volkanik aktivite’ uyarısı: Türkiye’yi etkiler mi?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Ege Denizi’nde, 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısının 400’ün üzerine çıktığını duyurdu.

Depremleri değerlendiren DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Son günlerde Ege Denizi’nde Santorini Adası’nın hemen kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen deprem fırtınası şeklinde bir aktivitenin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu depremlerin jeolojik ortamına baktığımızda Atina- Santorini-Datça-Bodrum hattı boyunca yay şeklinde bir geometriye sahip aktif bir volkanik ada yayı içinde geliştiğini görüyoruz. Güney Ege Volkanik Ada Yayı olarak bilinen bu yay şekilli ortamda değişik büyüklükte Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adalar bulunur. Bu adaları oluşturan volkanlar çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda depremler, tarihsel dönemlerde bu adalarda volkanik patlamalar gelişmiş. Bu nedenle, bu adaları oluşturan volkanların günümüzde de aktif olduğu kabul edilmektedir” diye konuştu.

“DENİZ ALTINDAKİ FAYLAR DA DEPREM ÜRETİYOR”

Bunun yanında, bölgede bu volkanik çıkışları kontrol eden deniz altı diri faylar bulunduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, “Bu diri faylar da aynı şekilde volkanik yay geometrisine uygun olacak şekilde, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege Denizi altındaki kabuğu kırarak, deprem üretmekte ve böylece bölgedeki gerilmeyi karşılamaktadır. Ege kabuğunun altında ise Girit Adası güneyinden geçen ve Ege dalma batma zonu olarak bilinen yay şekilli levha sınırı bulunur. Bu sınırın güneyinde ise Afrika levhası Ege levhasının altına yılda 20 milimetre hızla dalmaktadır. Bu nedenle Girit Adası ile Rodos Adası arasında da çok sayıda deprem meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“YENİ VOLKANİK AKTİVİTE” UYARISI!

Yunan meslektaşlarının son 10 yılda Ege Denizi altındaki faylarla ilgili yaptığı yayınlara da değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:

“Santorini kuzeyinde, Santorini-Amorgos fay sisteminin varlığını ortaya çıkarmış ve bu fay sistemi boyunca önemli bir aktivitenin olacağını ve bu aktivitenin aktif volkanizma ile ilişkili olabileceğini belirtmişlerdir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada da 9 Eylül 1956 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ve 25 kilometre odak derinliğindeki Amorgos depreminin deniz tabanında 75 kilometre uzunluğunda yüzey kırığı geliştirdiği ve yakın adalarda tsunamiye neden olduğu anlaşılmıştır. Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir. 

Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir”

TÜRKİYE ETKİLENİR Mİ?

Türkiye için rahatlatan açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Sözbilir, “Bu fay sistemlerinin Türkiye kıyılarına uzaklığı 150-200 kilometreyi bulduğundan, Türkiye’nin bu depremlerden etkilenme derecesi düşüktür. Fakat bu bölgedeki deniz altı faylarının 7’den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir” dedi.

Related Posts

5 yaşındaki çocuk konuşmayı kesti, teşhis şoke etti: ‘Alzheimer’

İngiltere’de yaşayan 5 yaşındaki Esmay Ford’a halk arasında ‘çocukluk Alzheimer’ı’ olarak bilinen teşhis konuldu. Ailesi, 10 ila 18 yaş aralığında ömür biçilen Esmay’ı kurtarmak için zamanla yarışıyor…

Adıyaman Belediye Başkanı’nın ifadesi tamamlandı

Adıyaman Belediye Başkanı’nın ifadesi tamamlandı. Dün akşam saatlerinde Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tutuklanmıştı.

‘Özgür medya’ dediler tam tersini yaptılar!

2023 seçimleri öncesinde “Çok sesli medya” vaadinde bulunan AKP, icraatlarıyla tam tersini yapıyor. Verilen cezalarla basın özgürlüğüne büyük darbe vuruluyor.

UAEA İran’dan çekildi

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), müfettişlerinin İran’dan ayrılarak Avusturya’ya döndüğünü duyurdu.

Köylülerden, AKP’li belediye önünde ‘çöp tesisi’ tepkisi

Kocaeli’nin Kandıra ilçesine kurulması planlanan çöp tesisine karşı çıkan köylüler, AKP’li Kocaeli Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yaptı.

Rusya çocuksuzluğu yasaklamayı düşünüyor

Rusya’da doğum oranı son yirmi yıldır istikrarlı şekilde düşüyor. Ukrayna savaşı ise milyonlarca genç erkeği öldürdü, yaraladı ya da ülke dışına itti. Kremlin bu gidişatı “felaket” olarak tanımlarken, Duma’da görüşülen yeni yasa tasarısı “çocuksuz …