Ev alacaklar dikkat: Merkez Bankası’ndan ek adım mesajı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın 5’inci faiz kararını açıkladı. Merkez Bankası, beklentilere paralel politika faizini yüzde 50’de sabit tuttu.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre nisan ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin sınırlı bir zayıflama kaydedildi. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talepte ilk çeyreğe kıyasla yavaşlamaya işaret etti.

Peki enflasyonda düşüşü ne zaman görürüz? Vatandaşlar ne zaman rahat bir şekilde kredi çekip ev, araç alabilecek? Borsa için beklentiler neler? Merkez Bankası faiz artışına devam eder mi? Konuyla ilgili merak edilenleri ekonomistler değerlendirdi.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜ NE ZAMAN GÖRECEĞİZ?

Konuyla ilgili merak edilenleri CNN Türk canlı yayınında açıklayan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Yılın ikinci yarısından sonra gözle görülür düşüş olacak. Vatandaş olarak bizim hissettiğimiz enflasyon biraz daha fazla bunun kırılması lazım.

VATANDAŞIN CEBİ NE ZAMAN RAHATLAYACAK? NE ZAMAN RAHAT KREDİ ÇEKİP EV, ARAÇ ALABİLECEĞİZ?

Rahat kredi çekilmesi açısından ve yatırım yapılması açısından benim öngörüm 2026 seviyesi. Burada evlerini satıp faize koyanlar var. Bu kaybettirebilir. 1 milyon TL’yi faize koyarsanız 45 bin TL getirisi var. Bu sene faiz pik noktasını görür.

‘OTURDUĞUNUZ EVİ SATIP FAİZE KOYMAYIN’

Eğer oturduğunuz evi satıyorsanız satmayın. Başka bir tasarrufunuz varsa satılabilir. 1 milyon TL araç almak isteseniz 300 bin TL’ye kadar kredi verilebiliyor. Şu anda 1 milyon TL’niz varsa ben olsam araç kiralarım KDV’lerle aylık maliyeti 30 bin TL. 1 milyonu faize koyduğunuzda aylık getirisi 45 bin TL.

‘BORSA SENE SONU 16 BİNLERİ GÖREBİLİR’

Borsamız ciddi bir şekilde artacak. Bu sene sonu için 16 binler seviyesi görülebilir. Vatandaş ne yapacak? Sade vatandaş şu anda kredi kartına takla attırmaya çalışıyor. Ay sonunu düşünüyor. Çok hassas bir denge gerekiyor. Acı reçetenin mutlak suretle ödenmesi lazım.

Biz bu acı reçeteleri bu sene uygulayamazsak seneye istediğimiz ölçülerde gidemeyiz. Devletimizde kemer sıkmaya başladı. Sıkı bir para politikası, maliye politikası uygulanıyor. Bu sene sonuna kadar sıkı bir mevzuat uygulanıyor. Vatandaşların burada uyum sağlaması lazım.

EKONOMİST ABDULKADİR DEVELİ: BEKLENEN BİR KARARDI

Prof. Dr. Abdulkadir Develi konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Beklenen bir karardı. Merkez Bankası şunu ölçüyor: Aldığımız kararların piyasaya etkisi, enflasyona etkisi ne düzeyde? Hala güçlü bir enflasyon var.

Politika faizini artırdık, tüketici kredileri baskılandı bu neden enflasyona tesir etmiyor? Burada maliyet kaynaklı etkiler var fakat ciddi anlamda bir enflasyon ataleti var. Fiyatlama sürecinde bir neden olmaksızın fiyatlamanın alışkanlık haline geldiği bir süreç içerisindeyiz. Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı teftiş ediyor ve cezalar kesiyor.

PARASAL SIKILAŞMA SÜRECEK Mİ?

Merkez Bankası enflasyonda aylık bazda gözlenebilir bir iyileşme görünceye kadar sıkılaşmaya devam edecek.

ENFLASYON NE ZAMAN GERİLER?

Fazla likiditenin piyasadan çekilmesi gerekiyor. Enflasyonda düşüş için bu yılın son çeyreğinde geçtiğimiz yılın son çeyreğinde olduğu gibi hissedilir bazda enflasyonda düşüşü hissedebileceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir