Nureddin Nebati üzülecek: Resmen kaldırıldı

Türkiye, Kur Korumalı Mevduat Sistemini Sonlandırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2025 yılı para politikası metninde Kur Korumalı Mevduat sisteminin sonlandırılacağını duyurdu. Resmi Gazete’de yayımlanan 2 Ocak 2025 tarihli tebliğle birlikte, döviz yükümlülüğü bulunan firmaların hesaplarına sağlanan kur korumasının kaldırıldığı belirtildi.

Kur Korumalı Mevduat Ne Zaman Başladı?

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliğiyle, 20 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirildi. Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından duyurulan sistem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklendi.

Kur Korumalı Mevduat’ın Amacı

Kur Korumalı Mevduat sisteminin amacı, döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkilerini azaltarak Türk Lirası’na olan güveni artırmak ve dövizden Türk Lirası’na geçişi teşvik etmektir. Mevduat sahiplerine TL’de kalmaları halinde döviz kuru artışlarından korunma garantisi sunulmaktaydı.

Kur Korumalı Mevduat Nasıl İşliyordu?

Vadeli TL mevduat hesaplarına yatırılan paranın, kur farklarından etkilenerek değerlenmesi durumunda oluşabilecek zararın devlet tarafından karşılanacağı garantisi verilmekteydi. Bu sayede Türk Lirası’nın döviz cinsinden birikimlere kıyasla korunması hedeflenmekteydi.

Related Posts

‘Enflasyon düşüyor %20’leri göreceğiz’

Enflasyonla mücadelede sergilenen ‘tavizsiz duruşa’ dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enflasyon, bir yıldır kesintisiz olarak geriliyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon son 3.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Yıl sonunda enflasyonda 20’li rakamları görmeyi bekliyoruz” dedi.

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

TÜRK-İŞ: Açlık sınırı 26 bin TL’yi, yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı

Milyarlarca lira dağıtacaklar: Tarih belli oldu

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin Temmuz ve Ağustos 2025 dönemine ait nakit temettü ödeme takvimi belli oldu. Hisse sahiplerine temettü ödemesi yapacak 30’dan fazla şirket arasında Astor Enerji, Enerya, Vestel Beyaz Eşya, İskenderun Demir ve …

Yoksa Çin’in BYD’si sıkıntıda mı?

Yıllardır Çin’in en büyük otomobil üreticisinin büyümesi neredeyse durdurulamazdı. BYD, 2024’te 4,27 milyondan fazla araç satarak, önemli yıllık büyümeyle dünyanın altıncı büyük otomobil üreticisi oldu. Ancak 2025’e kadar 5,5 milyon araçlık iddialı …

Doğrudan satışta tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre doğrudan satışlarda tüketiciler, satın aldıkları ürün ya da hizmetten 30 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayabilecek.

Mehmet Şef’in restoranında satılan yaprak sarmanın fiyatı sosyal medyada gündem oldu

Mehmet Şef’in restoranında satılan yaprak sarmanın fiyatı sosyal medyada gündem oldu