Donald Trump’ın Açıkladığı Tarifeler Küresel Ekonomiyi Tehlikeye Sokuyor
ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da duyurduğu “karşılıklı tarifeler” dünya ekonomisini derinden sallamaya devam ediyor.
Tarifelerin ardından küresel piyasalarda büyük çalkantılar yaşanırken, ilk hedef Çin’e %104’lük vergi uygulanması ve Çin’den gelen karşı hamleler gerilimi artırıyor.
Artan ticaret savaşlarıyla dünya büyük bir belirsizliğe sürüklenirken, büyük ülkelerin ekonomileri de risk altında bulunuyor.
ABD’nin korumacı politikalarının etkilerinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olan Almanya, ekonomik anlamda ciddi risklerle karşı karşıya.
Almanya Maliye Bakanı Jörg Kukies’e göre, Alman ekonomisi resesyon riskiyle karşı karşıya.
Kukies, Deutschlandfunk radyosuna yaptığı açıklamada, “Mümkün olan bir ticaret savaşı resesyon riskini artırıyor. Bundan şüphemiz yok,” ifadelerini kullandı.
İki yıl üst üste ekonomik durgunluk yaşayan Almanya’nın ekonomisi büyük oranda ihracata dayalı ve 2025’te küçük bir toparlanma beklerken, yaşananlar Almanya’yı endişelendiriyor.
Büyüme Beklentileri Düştü
Reuters’a göre, Alman ekonomi enstitüleri 2025 yılı için büyüme beklentisini %0,1’e çekti. Ancak bu tahmin, henüz ABD’nin açıkladığı son gümrük vergilerini içermiyor. Trump’ın tarifeleri de hesaba katıldığında, Almanya’nın 2025 büyüme beklentilerinin daha da düşeceği öngörülüyor.
Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, Almanya tarihinde ilk kez üç yıl art arda resesyon yaşayacak.
Geçen Eylül ayında Alman ekonomi enstitüleri, Almanya’nın 2025 beklentisini %0,8 büyüme olarak açıklamıştı. Almanya, üst üste iki yıl büyümeyen tek G7 ekonomisi konumunda ve ABD’nin tarifeleri üçüncü resesyonu getirebilir.
Ekonomi enstitülerinin tahminleri yarın resmî olarak yayımlanacak. Alman Ekonomi Bakanlığı da bu tahminlerden faydalanarak kendi öngörülerini oluşturacak.
Alman Maliye Bakanı Kukies, vergi ve karşı vergi döngüsünün beklenenden hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve “bizim açımızdan üzücü” olduğunu belirtti.
“Almanya Müzakere Yoluyla Çözüm Arıyor”
Gümrük vergilerinin taraflara zarar verdiğini ifade eden Kukies, Alman hükümetinin müzakere yoluyla çözüm bulmaya çalıştığını ve Avrupa Birliği’nin alacağı kararlara destek verdiklerini söyledi.
Sosyal Demokrat Partili bakan, ticaret krizinin yarattığı resesyon tehlikesinin Almanya’da kurulması beklenen yeni hükümete etki ettiğini aktardı.
Bu durumun kendilerinde “harekete geçme baskısı oluşturduğunu” belirten Kukies, Almanya’nın acilen güçlü bir hükümete ve büyümeyi teşvik eden politikalara ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
More Stories
Trump’ın ek vergileri küresel enflasyon tehditi oldu
AB’den genetiği değiştirilmiş mısıra onay
Eski Sanayi’deki Konut Alanı Sorunu 2. Etapta Çözüme Kavuşuyor…