Türkiye’de gelir eşitsizliği: Veriler ne diyor

Türkiye’de Gelir Eşitsizliği Verileri: Dünya Eşitsizlik Veritabanı Raporu

Dünya Eşitsizlik Veritabanı’nın 2023 verilerine göre, Türkiye gelir dağılımındaki adaletsizlikle dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, Türkiye en zengin yüzde birlik kesimin ulusal gelirin yüzde 24,4’ünü kontrol ediyor ve dünyanın en eşitsiz yedinci ülkesi konumunda.
Peru’nun listenin başında olduğu sıralamada, Suudi Arabistan, Katar gibi fosil yakıt zengini ülkeler ve Yemen, Angola, Mozambik gibi yoksul ülkeler de yer alıyor.

Gelirin Yarısı En Zengin Yüzde 10’a Ait

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında gelir eşitsizliğinde öne çıkıyor. En zengin yüzde 10’luk kesim ulusal gelirin yüzde 56,7’sine sahip.

Çalışan Kesimin Gelirden Aldığı Pay Çok Düşük

Covid-19 sonrası dönemde Türkiye’de gelir eşitsizliği artmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon, ucuz kredi politikaları ve düşük reel faiz uygulamaları gelir dağılımındaki uçurumu derinleştiriyor. En zengin yüzde 1’lik kesim, toplam gelirin yüzde 24,4’üne sahipken, en yoksul yüzde 50’si ise sadece yüzde 12,4’lük bir pay alıyor. Bu durum, gelir adaletsizliğinin boyutlarını net bir şekilde ortaya koyuyor.

Related Posts

Bayramda otobüs firmalarına ceza yağdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kurban Bayramı tatilini de kapsayan 20 Mayıs-10 Haziran tarihlerinde fahiş fiyatlı bilet satışı, korsan ve yetki belgesiz taşımacılığa yönelik 40 bin 767 otobüs seferini denetlediklerini bildirdi.

Borsa günü düşüşle tamamladı

Borsa günü düşüşle tamamladı

Almanya ve ABD arasında yüzyılın altın kavgası

Altın rezervlerinin büyük bir kısmını ABD’de tutan Almanya, artan ekonomik belirsizliklerin ardından altlarını geri istiyor

Yarın son gün: Kimliğiyle şubeye gitmeyenin bankadaki parası devredilecek

2015 yılından beri atıl durumda bekletilen banka mevduatları, yarından itibaren TMSF’ye devredilecek. Bankalar, listede adı olan kişilerin mağduriyet yaşamaması için en geç yarın 17.00’ye kadar banka şubelerine başvurması gerektiğini hatırlattı.

Sefer düştü Gürcistan’a

Her 8-10 yılda bir aynı şey oluyor. Jeoekonomik bağlam geliyor Gürcistan’da sıkışıyor. Balkanlardan Çin’e, Karadeniz’den Yemen’e tüm gelişmelerin ihalesi dönüp dolaşıp Gürcistan’a çıkıyor. Fakat bu sefer farklı. Yeni düzenin sağlıklı kurulabilmesi için ihaleyi Gürcistan üzerinden kaldırmak gerekiyor. Yahut düzenin nasıl şekilleneceğini anlamak için Gürcistan’ın kendini nasıl konumlandıracağını görmek gerekiyor. Daha doğrusu Gürcistan’ı baskı ya da kontrol altında tutanların Gürcistan için ne planladığını

Kurban bayramında kaç kurbanlık satıldı?

Kurban Bayramı dolayısıyla Türkiye’de 2,5 milyonu küçükbaş olmak üzere 3 milyondan fazla kurbanlık satıldığı tahmin ediliyor.