Uyku kalitesi nasıl artırılır? Uzmanından öneriler

Beyin Farkındalık Haftası: Uykunun Önemi ve Etkileri

10-16 Mart tarihleri arasında kutlanan Beyin Farkındalık Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler devam ediyor. İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özgür Bilgin Topçuoğlu, “Uyuyorum Öyleyse Varım” konulu konferansta uykunun hayati önemine dikkat çekti. Topçuoğlu, uyku haplarından kaçınılması gerektiğini vurgulayarak, endişe sebepleriyle ilgilenmenin önemini belirtti ve uyku düzeni için önerilerde bulundu.

Uyku, Sinir Sistemi İçin Önemli Bir Süreç

Prof. Dr. Topçuoğlu, uykunun enerji koruma, sinir sistemi gelişimi ve onarımı için önemli bir doğal süreç olduğunu belirtti. Sinir sistemi, davranışı, bilişsel işlevleri ve hücre içi mekanizmaları kontrol ederek birçok biyolojik süreçle ilişkilidir.

Uyku Bozukluklarının Etkileri

Uyku bozukluklarının kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebileceğine değinen Topçuoğlu, bu durumun akademik, mesleki performansı düşürebileceğini ve psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti. Uykusuzluk, trafik kazalarının da artmasına neden olabilir.

Erişkinlerde insomnianın yaygınlık oranına dikkat çeken Topçuoğlu, kronik insomnianın tedavisinin zor olduğunu ve uykusuzluğun refleksleri zayıflattığını vurguladı. Uykusuzluğun, alkol almakla aynı etkiyi yarattığını belirterek bu durumun trafik kazalarını artırabileceğini ifade etti.

Rüyaların Hatırlanması ve Uyku Önerileri

Rüyaların hatırlanabilmesi için bilinç düzeyine çıkılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Topçuoğlu, her gece aynı saatte kalkılması, düzenli bir uyku programı takip edilmesi ve uykusuzluk durumunda yataktan çıkılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, uyku haplarından kaçınılması ve yatak odasının uygun bir ortama sahip olması da önemli öneriler arasında yer aldı.

Uyku düzeninin sağlanması ve uykunun öneminin anlaşılması için bilinçli bir yaklaşımın önemli olduğunu belirten Topçuoğlu, sağlıklı bir yaşam için düzenli ve kaliteli uyku uyumanın gerekliliğine vurgu yaptı.

Related Posts

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Takviyelere ‘kurul’

Son yıllarda peynir ekmek gibi satılan ve insanlar üzerinde giderek bağımlılık oluşturmaya başlayan takviye edici ilaç ve gıdaların piyasaya sunulmasından kişilerce nasıl kullanılacağına değin kurul onayı geliyor. Sağlık Bakanlığı bünyesinde ya da …

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddialarının bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı. İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş kapsamlı araştırma, aşı olanlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koydu.

İnsanların seks sırasında hayatını kaybetmelerinin yaygın 6 nedeni!

Dünya üzerinde yapılan çeşitli araştırmalarda seks sırasında ölmenin 6 nedeni belirlendi.