Yapay Zeka Görsel İçerik Üretiminde Devrim Yaratıyor
Yapay zeka, reklam, müzik ve dijital medya gibi alanlarda görsel içerik üretiminde zaman ve maliyet avantajı sağlıyor. Son zamanlarda yapay zeka uygulamaları, sanatçıların klipleri ve şirketlerin reklam filmlerinin hazırlanmasında da büyük rol oynuyor.
Son örneklere bakıldığında, Sezen Aksu’nun “Paşa Gönül Şarkıları” albümünde yer alan “Doğrucu” adlı şarkının klibi ve bir firmanın NBA finallerinde gösterilen reklam filmi, yapay zeka ile hazırlandı. Bu örnekler, yapay zekanın farklı sektörlerdeki üretim maliyetlerine nasıl etki ettiği konusunu gündeme getirdi.
“Rekabet Gücünü Artırdı”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanı Ata Kavame, yapay zekanın reklam, müzik ve dijital medya gibi sektörlerde son yıllarda çarpıcı etkiler yarattığını belirtti.
Kavame, yapay zeka ile görsel içerik üretiminin prodüksiyon maliyetlerini düşürdüğünü ve önemli zaman avantajları sağladığını vurgulayarak, “Bir reklam filmi için birçok aşamaya ihtiyaç duyulmadan yapay zeka modeli ile dakikalar içinde yaratıcı ve etkileyici videolar, görseller üretilebiliyor. Bu durum özellikle küçük bütçeli ajanslar ve bağımsız sanatçılar için rekabet gücünü artırdı.” şeklinde konuştu.
Yapay zekanın, tasarım araçlarına erişimi olmayan bireylerin bile yüksek kaliteli içerikler üretmesini sağladığını belirten Kavame, sektöre dinamizm getirdiğini söyledi.
Kavame, ajansların ve prodüksiyon şirketlerinin çalışma şeklindeki değişime dikkat çekerek, “Yapay zeka destekli yaratıcı direktörlük gibi yeni meslek tanımları oluşmaya başladığına şahit oluyoruz. İçerik üretiminde artık yapay zekayla çalışan hibrit ekipler gündemde.” ifadelerini kullandı.
Çalışanlar arasında “Yerime yapay zeka mı geçecek?” endişesinin olduğunu belirten Kavame, şunları söyledi:
“Bu endişeyi anlıyoruz ancak denge mutlaka sağlanacaktır. Kullanıcıların yapay zeka komutlarını etkili bir şekilde kullanabilmesi için sanatsal vizyonlarının olması önemlidir.”
“Maliyetlerde Büyük İndirim”
Kavame, yapay zeka kullanımının verimliliği için kişilerin belirli becerilere ve sanatsal bir bakış açısına sahip olmalarını vurgulayarak, yapay zeka ile içerik üretiminin maliyetlerini düşürdüğünü belirtti.
“Görsel içerik üretimi artık yapay zeka araçları sayesinde daha kısa sürede ve düşük bütçeyle yapılabiliyor. Eskiden birçok maliyet kalemi gerektiren görsel içerik üretimi, şimdi yazılım destekli yapay zeka ile kolayca gerçekleştirilebiliyor. Maliyetler büyük ölçüde azalarak %10’lara varan indirimler sağlanabiliyor.” şeklinde konuştu.
Kavame, yapay zekanın arka plan görselleri, basit animasyonlar gibi işleri insan müdahalesi olmadan başarılı bir şekilde gerçekleştirebildiğini dile getirdi.
Uluslararası Yapay Zeka İstanbul Büyük Çalıştayı’nın düzenlenmesinin hedeflendiğini söyleyen Kavame, “Türkiye, yaratıcı endüstrilerin yapay zeka ile uyumlu bir şekilde çalışmasının temelini oluşturabilir ve sektöre global anlamda yön verebilir.” dedi.