Trakonya Balığı Popülasyonu Artış Gösteriyor
Balon ve aslan balıklarının popülasyonunun arttığı Akdeniz’de, su sıcaklığının yükselmesi nedeniyle trakonya balığı da kıyıya yakın yerlerde avlanmaya başladı.
Akdeniz’in tehlikeli türleri arasında yer alan trakonya balığı, 4 farklı cinsi bulunmaktadır ve balık avlamak için kendini kuma gömme özelliğine sahiptir.
En tehlikeli türü ‘varsam’ olan trakonya balığı, zehirli dikenlerinin yer aldığı sırt yüzgeçlerini açarak avını beklemektedir. Denize girenler farkında olmadan bu balığın zehirli dikenlerine maruz kalabilirler.
‘DEĞDİĞİ AN HASTANELİK EDER’
Akdeniz Üniversitesi’nden (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Sularımızda 4 tür trakonya bulunmaktadır. Özellikle ‘varsam’ olarak bilinen küçük tür, en tehlikelisidir. Dorsal (sırt) ve yan yüzgeçlerindeki zehirli dikenlerle kaçan veya üstüne basılan kişilere ciddi zararlar verebilir. Bu balığın zehri, ayağınıza değdiği an hastanelik edebilir” şeklinde konuştu.
‘SICAK SU İLE YIKAYIN’ UYARISI
Bu türle temas halinde olduğunuzda, sıcak su uygulamanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Gökoğlu, “Eğer bu balığa temas ettinizse, hemen bölgeyi 40-45 dakika boyunca 50 derece sıcaklıkta suyla yıkamalısınız. Zehir protein olduğu için denatüre olmalıdır. Zehirin fark edilmesi zor olabilir çünkü balık oldukça küçüktür. Balıkçılar ve deniz severler, bu konuda çok dikkatli olmalıdır. Trakonya balığı kıyılara kadar ulaşabilir ve kuma gömülebilir. Bu nedenle plajlarda, özellikle kumluk alanlarda, plaj ayakkabıları giymek kendinizi korumanıza yardımcı olabilir” şeklinde uyarılarda bulundu.